torsdag 3 mars 2011

Herslow och lagen om hets mot folkgrupp

I somras anklagades Skånepartiets partiledare, Carl P Herslow, för hets mot folkgrupp - detta på grund av några av partiets valaffischer som föreställer Mohammed med sin nioåriga hustru Aisha.

Herslow frias nu, och tur är väl det. Problemet med lagen om hets mot folkgrupp är just att den är enormt godtycklig. I ena stunden fälls någon för att bära en simpel symbol och i andra slipper någon undan efter att ha kallat homosexualitet för "en djup cancersvulst på hela samhällskroppen". I båda fallen är det yttrandefriheten, en av grundpelarna i det fria samhället, som ifrågasätts. Värt att nämna i fallet Herslow så är det inte ens muslimer som är den tänkta måltavlan, utan religionen islam. Detta visar också hur enkelt det är att använda lagen för att gå till kamp med en, av majoriteten ansedd, extrem. Saken är den att vi antagligen aldrig kommer få se någon dömas för att säga att protestantismen är "en djup cancersvulst på hela samhällskroppen" eller att "alla socialdemokrater är kriminella". Lagen är således ett verktyg i mer än bara en mening.

Det må vara en kliché men lagen om hets mot folkgrupp bör avskaffas och istället ersättas av debatt och argumentation mot de man inte gillar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar