torsdag 3 mars 2011

Tveksam till migrationspolitiken

Regeringen samarbetar med Miljöpartiet för att få igenom ändringar gällande papperslösa i den förda migrationspolitiken (även om Alliansens småpartier försöker att få det att låta som det handlar om något annat än just migrationspolitk). Jag är dock väldigt tveksam till det hela, och kan heller inte riktigt komma underfund med vilket resultat det är man vill nå.

Självklart är det humant att ta hand om varandra, måhända särskilt när det gäller ungdomar. Jimmy Åkesson har dock rätt när han pekar på det, lite virriga, i att bevilja både sjukdom och skolgång för illegala flyktingar. För det första så urholkar det medborgarbegreppet och för det andra öppnar det upp för fri invandring.

Att öppna upp för fri invandring ser jag, i skillnad från Åkesson, som något positivt. Problemet ligger istället i hur en sådan invandring skulle su ut i kontrast till den svenska välfärden - och jag tror att ingen i åttaklövern (även om det bara är SD som säger det rakt ut) egentligen tror att fri invandring, eller ens ökad invandring, kommer hålla i längden om man vill kombinera den med en stark välfärdsstat.

I realiteten kommer vi nog, även om vi nu inför fler rättigheter för papperslösa, inte få någon ökad invandring av betydelse, men med det inte sagt att de nya kostnaderna är berättigade. I längden kommer det inte hålla, och då ter det sig effektivare att redan nu försöka rätta till de problem vi skapat och få systemet att fungera bättre, istället för att belasta det ännu mer med önskedrömmar och testflygningar. I slutändan skapas nu också två parallella system, som man så fint beskriver det i svenskan.

Vad blir skillnaden mellan en medborgare och en "illegal" flykting. Inte för att det spelar någon direkt roll, det hela handlar om att systemet i teorin gör varenda människa på klotet till skol- och sjukvårdsberättigade i Sverige. Inget direkt fel med det heller, men det är inte kompitabelt med en välfärdsstat.

I slutändan är det inte Alliansens och Miljöpartiets vilja att hjälpa andra som det är fel på, absolut inte heller de människor som kommer hit, vare sig det rör sig om att de flyr från krig, kommer hit för att arbeta, kommer hit för att bo närmare en släkting eller helt enkelt kommer hit bara för att - felet ligger i välfärdsstaten och dess massiva och systematiska förtryck av oss alla, svenskar som invandrare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar