söndag 25 mars 2012

Svenskt i spelens värld

För ovanlighetens skull tänker jag skriva om något annat än politik, nämligen datorspel. Om det är något som verkligen kan få mig och sambon att kunna koppla av från vardagsstressen så är det att sätta sig ned framför TV:n och slänga in Modern Warfare i krysslådan, alternativt att själv sätta sig framför datorn och ta över/rädda världen i strategilir såsom Empire: Total War, Civilization V, World in Conflict eller Super Power 2.

I en värld där krigsspelscenen domineras av ekonomiska krafter på andra sidan pölen blir man som svensk hobbypatriot lätt glömd och även gömd under alla hundratals titlar som behandlar amerikanska soldater i VK2, amerikanska soldater i Vietnam, amerikanska soldater under Kalla kriget samt amerikanska soldater i futurisk fiktion. Ibland får man även spela som britt, eventuellt sovjetiskt kanonfoder.

Bortsett från ovan nämnda Empire: Total War, Super Power 2, Hearts of Iron och moddarna till Battlefield 1942 (Silent Heroes). Battlefield Vietnam (Gotland Invasion) och Arma2 (Operation Red Justice) har det varit sparsamt med svenska soldater i anglo-saxiska produktioner (undantaget det gamla Act of War, där korvetter av Visbyklass fanns i den onda sidans arsenal samt HAWX där PMC-företaget Artemis Global Security bland annat använder sig av JAS Gripen). Så därför blir man extra exalterad när ett spel som ger utrymme för svenska stridskrafter utannonseras. Särskilt när det rör sig om två spel.

Spelen jag talar om är Naval War: Arctic Circle och Medal of Honor: Warfighter. I nuläget är det dock bara det förstnämnda som säkert kommer erbjuda svenska spelbara enheter i form av JAS Gripen, Visbyklasskorvetter samt ubåtar av Gotlandsklass. Spelet kommer att kretsa kring en framtida konflikt mellan NATO/"Nordiska Alliansen" och Ryssland om makten över Nordatlanten samt Norra ishavet och kommer uteslutande att röra sig om storskalig strid till havs med allt vad det innebär av användning av satelliter, radar, UAV:er, ubåtar och självklart örlogsfartyg.

Det andra spelet är en direkt uppföljare till det kontroversiella Medal of Honor (vars kampanj jag själv föredrar framför, till exempel, den i Modern Warfare-serien). I den första trailer som släpptes till spelet talar en man på lågmäld, mörk, pasthu om de Västerländska styrkor som opererar i Afghanistan samtidigt som datoranimerade bilder av specialförband visas. Trailern avslutas med att en rad namn på militära specialförband skymtar förbi ovanför texten "WAS HERE" (ex. TIER1 WAS HERE). Ett av de namn som skymtar förbi är S SOG, vilket förhoppningsvis är vår egen Särskilda Operationsgruppen. Det går inte att räkna det antal specialförband som förkortas SOG på dina två händer, men just att det står just "S" SOG, och att det norska FSK/HJK är namnet som visas innan S SOG, gör att i alla fall jag blir ganska säker på att det handlar om just Särskilda Operationsgruppen. Om dessa kommer vara spelbara eller inte återstår dock att se.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar