lördag 23 april 2011

Hur vi gör utrotningshotade djur till icke-utrotningshotade djur

Aftonbladet rapporterar om en ökad handel med utrotningshotade myrslokar i Thailand. Efterfrågan tycks grunda sig i "tron" att förtäring av djurets kött kan leda till bland annat ökad sexlust. Bilder på Expressen.tv visar hur thailändsk polis lyfter av 175 myrslokar från en lastbil, inlindade i nät. Illegal smuggling av djur är oftast extremt påfrestande för djuren, och det handlar även om stora summor statliga utgifter som används för att finansiera polisinsatser och gränsbevakning.

Men som med precis allt annat så går det inte att ta död på en efterfrågan genom förbud, det skapar bara en mer omfattande försäljning på den svarta marknaden, och i det här fallet tusenfalt mer lidande för djuren. Det är dock inte bara thailändska myndigheter som agerar dumdristigt och i favör för kriminella, utan en stor del av all världens stater och djurrättsorganisationer.

En art, vare sig den är utrotningshotat eller inte, kan enbart överleva på två sätt; antingen så låter vi den leva fritt i sin naturliga miljö (vilket efterfrågan på bland annat myrslokskött uppenbarligen inte tillåter) eller så låter vi en legal marknad skapas där efterfrågan på animaliska produkter leder till en egen näring där vinstintresse är den mest drivande faktorn.

Om det skulle vara tillåtet att föda upp, slakta och äta myrslokar skulle handelsmän och bönder följaktligen se en chans att tjäna pengar på det, och det skulle skapas ett behov av att inte utrota arten, eller åtminstone att hindra den från att bli utrotad. Behovet skulle antagligen vara starkare än djurrättsaktivisters vilja att bevara allt som rör på sig, eftersom att en dag utan myrslokar för uppfödaren, slaktaren och butiksinnehavaren skulle innebära en dag utan vinst.

Det samma gäller för alla sorters utrotningshotade arter. Gör marknaden runt dem vit, legitimera efterfrågan, legalisera konsumtion och rädda arten!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar