måndag 25 april 2011

Fundering kring förbudet mot tiggeri

Sala kommun blir först i landet med ett förbud mot tiggeri. Alla partier i Sala KF var för beslutet och i efterhand har Sverigedemokraterna sagt att de vill lyfta förbudet till en nationell nivå. Jag förstår hur polisen tänker när de menar att tiggeri kan vara kopplat till organiserad brottslighet men jag tror ändå inte att förbjuda en handling på offentlig plats där den utövande inte skadar någon annan är rätt väg att gå.

Istället bör polisen bli tydligare med att tiggare utsatta för brott kan ta kontakt med dem och få hjälp. Samtidigt bör det dock stå privata aktörer fritt att avvisa tiggare, och andra människor, från sin egendom. Om ledningen för till exempel en galleria anser att de inte vill ha tiggare (eller flygbladsutdelande sverigedemokrater) i sitt köpcentrum bör de således ha rätten att avvisa dessa människor från platsen - men så länge tiggeriet och flygbladsutdelningen sker på allmän egendom bör det inte klassas som illegalt.

Avslutningsvis ser jag dock positivt på Sala kommuns vilja till egen lagstiftning. Även om att göra tiggeri till ännu ett i raden av brott utan brottsoffer inte är det mest lysande en kommun lyckats med, hoppas jag ändå att vi i framtiden kommer få se en mer omfattande decentralisering av makten även ute i landstingen och i relationen kommun-stat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar