torsdag 28 april 2011

Skolvalet

I ett blogginlägg som ingår i Aftonpravdans kampanj "Världens bästa skola?" lägger Natalia Kazmierska och Mattias Sandberg ett av de starkaste argumenten för en fri skola, även om det i det här fallet antagligen inte är menat att vara ett argument för.

Exemplet är Fredriksdalsskolan i Helsingborg som drabbats av elevflykt efter att det blivit fritt för eleverna att själva välja skola. Ett naturligt resultat av detta är att starkare elever byter till starkare skolor, detta leder även i sin tur till att de elever som blir kvar inte förmår producera samma goda, gemensamma, resultat när de mer studiemotiverade eleverna flytt fältet.

Precis som när den fria marknaden leder till konkurrens mellan företag ska det fria skolvalet leda till konkurrens mellan skolor. Dåligt skötta skolor, eller skolor som ligger i problemområden slås ut medan populära hegemoner skapas. Detta är en förutsättning för förbättring och absolut inget som bör motarbetas med argumentet att det skulle vara synd om de elever som blir kvar, för mig ter det sig i så fall som mer synd om de elever som eventuellt skulle tvingas stanna, fast de i själva verket har all chans i världen att lyckas bättre, och må bättre, på en annan skola.

Nej, jag tackar er, Natalia och Mattias, ni har bara övertygat mig ännu mer om att frihet är bäst!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar