måndag 17 maj 2010

Klåfingrighet #1


2005 infördes rökförbudet på alla serveringsställen i Sverige. Jag har full förståelse för beslutets bakomliggande orsaker, men tror inte att det är rätt väg att gå. Istället för att lagstifta om vad som får göras inne på privata pubar borde man låta ägarna själva besluta om rökförbud eller inte, helt enkelt låta marknaden bestämma. Medan vissa skulle välja de rökfria alternativen skulle andra välja att gå dit där de faktiskt får röka.

Nu vill statens folkhälsoinstitut förbjuda rökning utanför sagda serveringsställen också. I DN säger man bland annat att "det blev mycket bättre efter rökförbudet". Vad som blivit bättre framgår inte, utom att det blivit rökfritt och att rökare tydligen också gillar den rena luften.

Självfallet är det trevligare att andas in luft utan rökarnas rök i, men det skulle man lätt kunna göra om man väljer att gå till en rökfri pub istället för en frirökningspub.

Jag hoppas innerligt att detta klåfingerförslag inte blir verklighet, lika mycket som jag hoppas att rökförbudet på serveringsställen rivs upp och ersätts med rätten för privata företagare att fritt bestämma över hur man vill sköta sitt företag. Eventuellt skulle nuvarande lagstiftning kunna ersättas med en kommunal variant, där kommuner ges rätten att besluta över rökförbudets vara eller icke vara istället för staten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar