tisdag 18 maj 2010

Tvärt emot dagen!

Samhällsdebattören och nationalekonomen Paul Krugman gör i sin opinionsartikel om BP-läckan samma, riktigt tragiska, felsteg som större delen av världspressen och bloggosfären gjort när de diskuterats finanskris; man skyller på fel aktör!

Krugman menar att oljeläckaget utanför USA:s sydkust är ett bevis på att libertarianism inte fungerar. Att libertarianer ställer sig emot statlig intervention och ett begränsat företagsansvar menar Krugman att ideologin aldrig skulle fungera. Den republikanske senatorn Lisa Murkowski röstade i veckan emot en proposition om att höja den skatt som oljeföretag betalar, som det är meningen att staten ska använda vid oljeolyckor.

Krugman skriver att de låga skatterna samt regeringens ständiga löften om att undsätta oljeföretag som klantat till det, gör att sagda företag inte känner sig manade att ta ansvar för den skada dess produktion kan åstadkomma. Att libertarianer just motsätter sig dessa skatter och statligt ingripande är något som herr Kruger helt missat. Om staten lovat att inte hjälpa oförsiktiga företag, samt stiftat en lag som säger att företagen måste stå för den skada de åstadkommit själva, hade vi troligen inte sett oljeläckan utanför den amerikanska kusten. Med andra ord bör man alltså skylla händelsen på, bortsett från BP själva, den demokratiska regeringen (även GOP har dragit sitt strå till stacken).

På samma sätt har nyliberalismen beskyllts kors och tvärs för finanskrisen. När det faktum att finanskrisen berodde på oförsiktiga riksbanker med makt (socialism) och klåfingriga regeringar (socialism) undrar jag hur det kan komma sig att nyliberalismen får ta skulden, antagligen eftersom socialisterna aldrig kommer inse hur otroligt fel de har=)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar