torsdag 22 mars 2012

Militärkupp i Mali

I natt avsattes Malis demokratiskt valda president, Amadou Toumani Tourés, i en blodig militärkupp i huvudstaden Bamako. Rebellerna bakom kuppen National Committee for the Restoration of Democracy and State (CNRDR), ledda av en Amadou Sanogo, hävdar att de gjort detta för att återställa demokratin i landet och att man kommer införa demokratiska val igen så fort landet är säkert. Vid sidan av uttalandet har man avskaffat konstitutionen och börjat upplösa statliga institutioner. Som skäl till kuppen anger man bland annat att Tourés regering inte kunnat skydda sina medborgare från terrorister (vilka i själva verket är separatister i norr), och att det nu ska tas hårdare tag mot dessa efter att deras motstånd mot regeringen i Banako intensifierats i och med att många av dem återvänt från kriget i Libyen, där de slogs på lojalisternas sida. Ingen demokrati i norr med andra ord, ett nytt Kurdistan att vänta i värsta fall.

Sedan 1992 har Mali hållit demokratiska val, och även Tourés har lovat att respektera landets demokratiska konstitution och inte ställa upp i presidentvalet som var tänkt att hållas i april. Parlamentsvalet skulle ske i juni.

En kupp i ett demokratiskt land, bara veckor innan ett demokratiskt val, kan aldrig vara legitim.


Update:


Mali, som innehar det roterande ordförandeskapet i Afrikanska Unionen, stängdes under gårdagen av från det AU. Samtidigt avbryter EU, Världsbanken och ADB tillfälligt samtliga av sina biståndsoperationer i landet. Som väntat har flertalet länder runt om i världen fördömt statskuppen och kräver nu att den demokratiskt valda regeringen skall återinrättas. Avsatte president Touré rapporteras fortfarande vara vid liv.

Med större delen av Malis stående styrkor placerade i norr (där man slåss mot ovan nämnda separatister) är huvudstaden i söder, även efter kuppen, lätt militariserad, vilket troligtvis varit en av anledningarna till att kuppen gick såpass snabbt att iscensätta. Norra och södra Mali är två vitt skilda områden, lättast är att jämföra dem med relationen mellan Turkiet och Kurdistan. För att kunna behålla makten måste nu landets nya regering (vilken med största sannolikhet inte kommer att erkännas av något land av betydelse, om än något annat land alls) förflytta flertalet förband söderut för att understödja kuppmakarna mot de lojalistiska förband som fortfarande gör motstånd. Bland dessa återfinns bland annat de paramilitära styrkor som sägs skydda Touré. Detta skulle i sin tur kunna leda till aktivitet hos rebellerna i norr. Med ens har säkerhetssituationen i det redan ultrafattiga Mali blivit än mer osäker.

Meningskiljaktigheter finns även inom militären, och det står ännu inte klart vad förbanden i norr faktiskt tycker om kuppen. Grupper av stridande i norr har i alla fall fallit tillbaka till en militärbas nära staden Gao i norra delen av landet - varför är ännu oklart. Rapporter säger även att yngre rekryter vid militärbasen ska ha tagit äldre officerare till fånga.

För kuppmakarna lär nästa steg i operationen att finna och eliminera Touré, då det faktum att han fortfarande är vid liv innebär att lojalisterna fortfarande har en stark, och legitim, ledare att samlas kring. Om Touré lyckas samla till en stark motståndsrörelse och även stärka sitt förtroende hos befolkningen kommer CNRDR få svårt att skapa en legitim bild kring sin egna regering (vilket i och för sig kommer vara omöjligt ändå då AU vänt sig emot dem).


Update #2:

Mali börjar sakta men säkert öppna sina gränser igen. Touré skyddas fortfarande av "Red Berets", ett fallskärmsjägarförband som han själv tjänstgjort i. Men samtidigt som hot om attacker mot TV-stationer är det enda som Touré lyckats åstadkomma sedan kuppens första timmar för lite mer än en vecka sedan, så har kuppledaren, Amadou Sanogo redan börjat samla spillror av den maliska armén kring sig. Enligt BBC så är det främst unga rekryter som stöttar kuppen medan äldre officerare fortfarande inte verkar vilja ställa sig på någon sida, detta samtidigt som stridande förband i norr drabbats av massdessertering och en blixtsnabb reträtt till följd av militära angrepp från Tuareg-separatisterna. Separatisterna stöttas också öppet av den islamistiska gruppen Ancar Dine. CNRDR säger sig ha börjat inleda fredsförhandlingar med separatisterna. Det kvarstår dock om det kommer kunna ge effekt, då kuppmakarnas presschef, Amadou Konaré, redan under kuppens första dag förklarade att attacken på Bamako bland annat var till följd av Tourés svaga hanterande av konflikten i norr - och att man med maktövertagandet ville ändra på det.

Det är också nu som ryktesspridningen verkligen börjar ta fart. Som nämnt så påstås att Touré fortfarande skyddas av lojalisterna, och att dessa även förbereder sig för att anfalla Bamako. Sanogo menar att allt bara är rykten - Touré hålls fången av CNRDR och motståndet mot kuppen är i det närmaste obefintligt. Vad som i varje fall är sant är att minst ministrar och regeringstjänstemän hålls fångna av Sanogo och att flertalet politiska partier i landet, från alla politiska spektrum, har fördömt kuppen. Även Alliansen för Demokrati och Rättvisa, vilka själva blev avsatta av Touré 1991, har uttalat sig emot Sanogo och CNRDR.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar