fredag 2 november 2012

Iran slår i luften

Alltsedan den 27 mars i fjol har medborgarna i Israel försvarats av Iron Dome från palestinska raketer. Ett år senare har Jerusalem Post kunnat rapportera att det mobila luftförsvarssystemen i Ashkelon, Ashdod och Beersheba, utvecklade av Haifa-baserade Rafael Advanced Defense Systems, skjutit ner 90% av de raketer som avfyrats mot landet sedan slutet av 2011.

Nu påstår dock den iranske brigadgeneralen Masoud Jazayeri att iranska missiler kan penetrera det israeliska luftförsvaret vid en eventuell israelisk aggression. Men som vanligt rör det sig antagligen bara om ett spel för gallerierna i Teheran. De iranska säkerhetsanalytikerna är fullt medvetna om att ett krig med Israel enbart kan sluta på två sätt;

Om kriget är konventionellt kommer det efter bara ett par dagar handla om hur länge iranskt pansar kan överleva israeliska flyganfall efter att det iranska flygvapnet nedkämpats.

Om kriget innefattar massförstörelsevapen kommer det istället handla om hur många iranier som hinner ta skydd innan himlen faller ned på dem. För faktum är att så fort den minsta lilla missil eller robot lyfter från Iran med riktning mot Israel så kommer Jerusalem förvandla Teheran med omnejd till en glasöken.

Detta är ingen hemlighet i Iran. Det går inte att vinna ett krig mot Israel, och ännu mindre ett krig mot Israel uppbackat av NATO och EU.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar