torsdag 22 april 2010

Chavez ljuger för sin egen befolkning

Jag blir så frustrerad nu när den venezuelanska diktatorn Hugo Chavez återigen hotar grannlandet Colombia med krig, allt för att täcka över sina egna, inrikespolitiska, problem.

Länge har diktator Hugo Chavez och president Alvaro Uribe legat i luven på varandra. Det socialistiska Venezuela mot det kapitalistiska Colombia. Det senaste är att Chavez irriterar sig över det faktum att Colombia lånat ut baser åt USA, detta för att gemensamt kunna bekämpa droger och gerillan. Venezeulanen menar å sin sida att Colombia och USA använder baserna för att rusta för krig, men hur en grupp anti-terroriststyrkor ska kunna invadera ett annat land låter han vara osagt.
Venezuela är också beroende av Colombia. Förra gången Chavez hotade invadera, efter att colombiansk militär gjort räder in i Ecuador för att slå till mot FARC-baser, drabbades Venezuela av livsmedelsbrist direkt efter att Colombia stängt sina gränser. Chavez är också beroende av den amerikanska oljeimporten (som direkt skulle brytas vid ett venezuelanskt anfall mot Colombia). Till detta räknas den amerikanska, militära, faktorn också - att USA har militär på plats och man skulle knappast tveka att sända in ännu fler trupper om Colombia anfölls.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar