torsdag 22 april 2010

Fair Trade

Jag har alltid varit negativt inställd till Faire Trade (rättvisemärkt). Ni vet, den där lilla loggan som sitter på produkter som odlats småskaligt och "klimatsmart". Det låter bra (det gör ju socialismen, typ, också), men är det verkligen hela historien? Tänk efter själva; om en bonde väljer att odla småskaligt och utan stora maskiner får han en lägre produktionsnivå, och hans produkter blir antagligen lite dyrare för att han ska kunna tjäna något på sitt arbete. Låt säga att bondens granne har en maffig farm där han skördar med både maskiner och en hel armé med anställda bönder. Produktionsnivån blir både högre och effektivare, och denna bonde kan alltså sälja sina produkter för en billigare penning.

Vipps så blandar sig Fair Trade i och sätter sin logga på den första bondens potatisar. Denne kan nu sälja sina produkter till "miljömedvetna" hippies (okej, jag tycker Ubuntu Cola är gott), medan den effektive bonden snabbt lär sig att hårt arbete och mycket slit knappast lönar sig.
Om vi sedan applicerar detta på ett fattigt land, där förhållandena ibland är så extrema att de gäller liv och död. Ska då bönderna här börja tänka klimatsmart (för att få en extra premie) framför effektivitet och massproduktion av grödor (som sedan blir till MAT).

Folk bör tänka sig för en extra gång innan man köper något som är Fair Trade märkt, jag ska tänka mig för nästa gång jag köper Ubuntu Cola.

Istället bör man inrätta Free Trade. Om jag någonsin klarar av att finansiera något sådant ska jag sätta min egen FT-logga på alla de produkter som skapats av företag som aktivt tagit ställning för frihandel och skapandet av bättre och rättvisare arbetsförhållanden i tredje världen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar