torsdag 22 april 2010

Tobinskatten är på dagordningen igen...

Enligt dagens Europaposten har brittiska finansinspektionens ordförande, lord Adair Turner, tagit upp frågan rörande Tobinskatten. Enligt Europaposten menar Turner att skatten är "motiverad framför allt som ett sätt att förhindra den finansiella sektorns expansion."

Precis som många andra ekonomer och politiker med vettet i behåll ställer jag den självklara frågan; hur? Vem ska se över att denna skattemyndighet för Tobintullen sköter sitt arbete - och hur skapar man en skattemyndighet för Tobinskatt utan att tvinga in världen i en enorm ekonomisk och omöjlig federation? Sedermera ser jag heller inte varför man för i huvud taget skulle vilja införa en sådan skatt. Nobelpristagaren James Tobin menade att en global skatt på ekonomiska transaktioner skulle tvinga inblandade parter att tänka efter lite extra innan de handlade med folk i andra länder, detta skulle i sin tur försvåra för ekonomiska kriser att växa fram. En annan effekt den möjligtvis skulle kunna få, på lång sikt, är framtvingandet av en enda global valuta (eller kanske två; USD och EURO).



Men är detta verkligen önskvärt? Visst, ett globalt medlemskap i EMU skulle ju inte sitta fel, men att det ska kosta en segare världshandel, och med det en absolut segare ökning av, i synnerhet, fattiga länders tillväxt, anser jag inte eftersträvnadsvärt alls. Europaposten menar också att skatten skulle kunna gå till de "stora klimatinvesteringar som behövs i utvecklingsländerna". Varför bör ens fattiga länder fundera kring klimatet? Vi bör; vi har demokratin och ekonomin som krävs. Om vi vill att tredje världen ska bry sig om "våra" klimatproblem bör vi börja bry oss om "deras" ekonomiska problem. Sedan finns det ju självklart ett antal stater som vägrar ta ansvar fast de bevisligen har kapaciteten som krävs.



Hur som helst, Tobinskatten är en direkt dum idé. Man menar att en skatt på kapital över gränserna är bra för att minska pengaflödet - men i detta tillkommer att en investering, ett risktagande, i princip aldrig endast rör sig om en transaktion, utan om flera. Även om Tobinskatten skulle ligga på värden runt 0.0x (ser självklart bra ut på papper) skulle slutsumman, när alla överföringar är färdiga, bli alltmer kritisk. Sedan, som jag redan konstaterat, skulle det behövas någon sort av global, ekonomisk, federation, eftersom alla transaktioner skulle gå igenom icke-tobinskattade länder om så inte blev fallet. Inte ens EU staterna har kunant enas om en gemensam valuta ännu, att då ens ta upp något som i förlängningen måste leda till ett världsomfattande EU är bara irriterande.

Något som däremot är lite trevligare är att allas vår käre Björklund hamnar överst på listan av svenska partiledare och dess förtroende hos landets studenter i en undersökning gjord av Expressen. Grattis Janne!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar