torsdag 22 april 2010

Tobin igen...

Enligt svenskan vill "EU-ledarna" införa en Tobinskatt - och jag har fått mig ett gott skratt med anledning av Swedbanks chefsekonom Cecilia Hermansson och hennes uttalande. (kortare genomgång om vad tobinskatt är återfinns här)

Om hela världen går med på det och det finns en institution som administrerar det kan det gå. Jag kan tänka mig rader av tekniska problem med detta, men kan man komma över de tekniska hindren och skatten är tillräckligt liten för att inte störa effektiviteten i valutahandeln kan det ge en del pengar till omfördelning
-Cecilia Hermansson, Swebank

Frågan är ju då hur hon ens kan tro att HELA världen skulle gå med på att sätta skatt på sina inhemska företags globala handel. Lite senare i artikeln säger hon också att det hela skulle falla om USA vägrade att samarbeta, men faktum är att det hela skulle falla om stilla havs ön Samoa vägrade samarbete - alla pengatransaktioner skulle gå igenom där. Inte många företag skulle föra handeln genom t. ex beskattade Sverige när man lika gärna kunde handla genom oskattade Samoa. Och vad för instution skulle administrera det hela? För att det skulle fungera krävs ju som sagt att alla världens länder går med på det, därför skulle också denna institution behöva tvinga alla länder att acceptera tobinskatten - demokrati och frihet på hög nivå. Detta är vänstervansinne när det är som värst!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar